Jasmijndessert

Zoet & zacht     (Veg-Lv-Gv)               € 7,75
Luchtig en zacht taartje van pure chocolade (zonder boter en bloem),  romig ijs van Vietnamese koffie, banaan in karamel met vanille en krokante kokoskaramel met spekkoekkruiden.
Dessertwijnsuggestie: Pedro Ximénez 1927

Fris & fruitig     (Gv)               € 7,50
Agar-mousse van fris citroengras, kokosmelk en romige mascarpone, zoete ananas gemarineerd in kruidige Thaise basilicumsiroop en fris en romig lychee-ijs.
Dessertwijnsuggestie: Mirabelle du Château de la  Jaubertie Monbazillac 2012

Warm & romig        (Veg-Lv-Gv)                   € 7,50
Licht gezoete gestoomde zwarte kleefrijst, friszoete mango-kokossaus met pomelo en kaki, krokante kokosrasp met bruine palmsuiker, sesam en pinda. Apart een kannetje met gezoete citroengras-kokosmelk om het dessert naar eigen smaak zoeter en romiger te maken.
Dessertwijnsuggestie: Mirabelle du Château de la Jaubertie Monbazillac 2012

 

wijnen bij het dessert

Bodegas Alvear – Pedro Ximénez 1927               € 6,35
Spanje – Andalusië
Druivensoort: Pedro Ximénez

In het Zuid-Spaanse stadje Montilla ligt Bodegas Alvear. Een oud wijnhuis dat gespecialiseerd is in het maken van Pedro Ximénez wijnen. Gemaakt van Pedro Ximénez druiven die na de oogst in de hete Andalusische zon te drogen worden gelegd. Tijdens dit indrogingsproces verdampt veel vocht dat in de druif zit zodat het natuurlijk suikergehalte en de concentratie fors toenemen. Na de gisting volgt een rijping op Amerikaanse eikenhouten vaten. Deze vaten worden gestapeld bovenop vaten Pedro Ximénez van eerdere oogsten. Omdat de vaten met elkaar in verbinding staan loopt de inhoud van het ene vat langzaam over in het andere. Het onderste, meest oude vat dateert uit 1927.

Op deze klassieke wijze wordt deze donkere, licht bruin gekleurde dessertwijn gemaakt. Deze dikke stroperige wijn is intens geurend naar gekonfijt fruit. De volzoete smaak is geurig en heeft voldoende frisheid in de complex aanhoudende afdronk. Een prachtige wijn om te drinken bij chocoladedesserts.

Château de la Jaubertie – Mirabelle du Château de la Jaubertie Blanc 2012          € 6,00
Frankrijk, Sud-Ouest
Druivenras:    Sauvignon Blanc, Semillon

Deze krachtige en complexe witte wijn is een zeer geslaagde combinatie van Sauvignon Blanc (50%) en Semillon (50%) druiven. Deze druiven worden handmatig geoogst van de oudste druivenstokken die er bij Château de la Jaubertie in de Bergerac staan aangeplant.

De druiven worden vergist en tien maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Hierdoor heeft deze goudgeel gekleurde wijn fraaie tonen van eikenhout en veel rijp fruit in zijn intense aroma. De volle, krachtige smaak heeft een geurige en complex aanhoudende afdronk.

 

Veg: veganistisch of veganistisch alternatief mogelijk.
Lv: lactosevrij of lactosevrij alternatief mogelijk.
Gv: glutenvrij of glutenvrij alternatief mogelijk.